Fjärrvärmen utmanad mer än någonsin
Fjärrvärmebranschen befinner sig i en mycket utmanande tid. Kunderna ifrågasätter prisnivåerna och söker sig till alternativ, ägarna kräver fortsatt lönsamhet trots ökade kostnader, och samtidigt växer investeringsbehoven för att säkra långsiktig drift och anpassning till omvärldsförändringar.
Fjärrvärmebranschen står inför flera samtidiga utmaningar. Kritik mot avfallsförbränning och biobränslen och beskyllningar om monopolställning har förstärkts av den kraftiga prisökningen på biobränsle. Samtidigt ökar konkurrensen från värmepumpar och kundernas krav på transparens och miljöhänsyn skärps. De höjda fjärrvärmepriserna har lett till att kunder ifrågasätter affären och ser sig om efter alternativ.
I många fall har bolagen inte kunnat höja sina priser i takt med kostnaderna, vilket påverkat lönsamheten negativt. Ägarna har fått acceptera lägre avkastning, samtidigt som Energimarknadsinspektionen utreder en starkare reglering för att skydda kundernas ställning.
Trots detta betraktas fjärrvärme som en viktig del av energiomställningen. Energimyndighetens strategi från föregående år, liksom kunders önskemål i Prisdialoger, visar på en vilja att fjärrvärmen förblir ett konkurrenskraftigt uppvärmningsalternativ.
Förtroende i fokus
Det här projektet analyserar hur lönsamheten har påverkats av utvecklingen och fördjupar förståelsen för förtroendets roll i fjärrvärmeaffären. Det syftar även till att identifiera sätt för bolagen att återbygga och stärka relationen till kunderna.
Eftersom fjärrvärmeaffären i hög grad bygger på förtroende – där köpare och säljare binds samman både geografiskt och över tid – kommer projektet också att fokusera på att fördjupa förståelsen för detta förtroende. Projektet kartlägger hur relationen mellan kund och leverantör har påverkats, och föreslår arbetssätt och arenor där bolagen kan agera för att återuppbygga och stärka förtroendet.
Projektet drivs som ett samverkansprojekt med flera fjärrvärmebolag, vilket gör det till en viktig plattform för att skapa en gemensam bild av utmaningarna och för erfarenhetsutbyte. Projektet pågår i 1,5 år med start första kvartalet 2025.