Det här vet vi om bio-CCS och negativa utsläpp inom fjärrvärme

december 2024
Närbild på grantoppar
Närbild på grantoppar

Fjärrvärmesektorn kan skapa upp mot 10 miljoner ton negativa koldioxidutsläpp per år genom bio-CCS. Tekniken har kommit långt men marknadsmodellen är fortfarande under utveckling. Färdplanen för fossilfri värme reder ut hur var vi står idag. 

– Fjärrvärmebranschen har stora möjligheter att bidra till klimatomställningen. Det finns redan nu långt gångna planer i fjärrvärmesektorn på att skapa upp till fyra miljoner ton negativa koldioxidutsläpp per år, säger Jenny Westerberg, senior konsult inom energi, klimat och CCS på Profu. 

När koldioxid avskiljs och lagras från förnybara källor, som vid förbränning av biobränslen och biogent avfall avlägsnas koldioxid från atmosfären, vi får negativa utsläpp. Det är dyrt och energikrävande att fånga in, transportera och lagra koldioxid men det är också en förutsättning för att Sverige ska nå sina klimatmål. Ännu finns inga anläggningar med bio-CCS i drift men många fjärrvärmebolag står i startgroparna. 

Vilka fjärrvärmeanläggningar kommer ha bio-CCS?   

– Var bio-CCS sker och vem som gör det spelar ju ingen roll för klimatet. Det viktiga är att bio-CCS finns. Men generellt sett är CCS mer gynnsamt på större anläggningar med ett gott logistiskt läge, exempelvis närhet till hamn, säger Jenny Westerberg. 

Var bio-CCS sker och vem som gör det spelar ingen roll för klimatet. Det viktiga är att bio-CCS finns.

Hur kommer fjärrvärmekunderna kunna tillgodoräkna sig negativa utsläpp? 

– Mycket talar för att själva handeln av negativa utsläpp kommer att ske på en öppen marknad. Bio-CCS kommer därför betalas av aktörer som vill köpa negativa utsläpp, inte av fjärrvärmekunderna själva. Om du som fjärrvärmekund vill dra nytta av bio-CSS kommer du på samma sätt behöva betala för det, till exempel genom att köpa krediter för negativa utsläpp, kopplat eller inte kopplat till just din fjärrvärmeleverans. Om fjärrvärmebolaget du köper din värme från investerar i bio-CCS ska det heller inte påverka kostnaden för din fjärrvärme.  

– Finansiering för bio-CCS kommer troligtvis behöva komma från många håll - dels genom EU-stöd och statligt stöd, dels via handel på en frivilligmarknad. På sikt kan också nya styrmedel komma på plats som ytterligare stimulerar utveckling av bio-CCS, säger Jenny Westerberg. 

Mer om Bio-CCS och finansiering

  • Energimyndigheten hanterar idag ett statligt stöd för investering och drift av bio-CCS. EU:s innovationsfond utlyser också varje år stöd för projekt som bidrar till innovationer som minskar utsläppen av växthusgaser. 

  • Färdplanen för fossilfri uppvärmning har tagit fram ett informationsmaterial som reder ut frågor kring bio-CCS i fjärrvärmesektorn. Ta del av materialet här.

  • Profu deltar i ett Energiforskprojekt som undersöker finansiering av bio-CCS på kort och lång sikt. Projektet avslutas i juni 2025. Läs mer här.

Dela

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Westerberg