Skövdes prissättning styr elanvändningen
i rätt riktning

El
mars 2025
Man i gul varseljacka som står framför en gul fastighet.
Man i gul varseljacka som står framför en gul fastighet.

Skövde Energi har en prismodell som bidrar till att elnätet används mer effektivt än tidigare. Profu var med och tog fram den nya taxan.

Senast 2027 måste alla elnätsföretag ha en prismodell som främjar ett effektivt nätutnyttjande, där en tidsdifferentierad effektkomponent är en viktig del för att uppnå detta. Redan innan Energimarknadsinspektionen kom med dessa föreskrifter började Skövde Energi att arbeta med en ny prismodell.

Detta arbete leddes av Peter Blomqvist på Profu. Han tittade först på elnätföretagets standardtaxa som huvudsakligen byggde på säkringsnivåer och elöverföring. En sådan prismodell gör att det inte spelar någon roll för kunden när den använder elen eftersom priset per kilowattimme är det samma, däremot påverkar det kostnaden för elnätsbolaget om elen används när det är hög eller låg last på elnätet.

Simuleringar i ett modellverktyg

– Det var därför viktigt att de verkliga kostnaderna avspeglades i den nya taxan så att kunden får ekonomiska incitament att minska sin användning under höglasttid och i stället använder elen vid låg efterfrågan och då kan betala mindre, förklarar Peter Blomqvist.

För att analysera konsekvenserna för kunderna av olika utformningar av en ny pristaxa gjorde Peter Blomqvist simuleringar i ett modellverktyg. Där har han utgått från timvisdata från elnätföretagets 21000 kunder.

– Tillsammans med Peter testade vi olika utformningar av effekttaxan och det var en stor fördel att Profu hade all vår data och kunde ändra olika komponenter. På det sättet kunde vi se vad olika val fick för konsekvenser, både för oss och olika kundgrupper, säger Mattias Lång, nätansvarig på Skövde Energi elnät.

Vi har fått bra analyser och presentationer. Peter har också haft en god närvaro i projektet. Det är ju viktigt att man har en bra dialog med konsulten i fråga.

Mattias Lång, nätansvarig på Skövde Energi elnät

– Vi resonerade mycket kring hur taxan skulle utformas, vilka nivåer, tider och datum som vi skulle ha på den differentierade effektkomponenten och överföringsavgiften, säger han.

Mattias Lång tycker att det finns en tydlig nytta med den nya effekttaxan.

– Hela västra Sverige har problem med effekt. Ett bra sätt att minska problemen är att gå över till effekttaxa. Då får kunderna incitament att flytta sina uttag. Jag är förvånad över att inte fler elnätsföretag har gått över till detta redan nu med tanke på effektproblematiken, säger Mattias Lång.

Tydlig process för nya elnätstaxor

Han poängterar att samarbetet med Profu har varit avgörande för att få fram rätt typ av effekttaxa.

– Vi har fått bra analyser och presentationer. Peter har också haft en god närvaro i projektet. Det är ju viktigt att man har en bra dialog med konsulten i fråga, säger Mattias Lång.

Profu har efter detta arbete hjälpt flera andra elnätsbolag med att ta fram nya elnätstaxor.

– Där har vi numera en tydlig process och vet vilka analyser som behöver göras tack vare det goda samarbetet med Skövde Energi, säger Peter Blomqvist.

Skövde Energis effekttaxa

Kunden: Skövde Energi

Projektperiod: 2020–2022, i två etapper

Läs mer om effekttaxan på Skövde Energis hemsida

Kontakta mig om du vill veta mer

Peter Blomqvist