Restvärme från fossilfri stålproduktion kan värma Gällivare

Energi
Klimat
Värme & kyla
Cirkulär ekonomi
oktober 2024

LKAB:s satsning på vätgasbaserad produktion av järnsvamp kommer ge upphov till stora mängder restvärme. På uppdrag av Gällivare Energi undersöker Profu hur denna värme kan integreras i Gällivares fjärrvärmesystem. Projektet, som finansieras av EU och Region Norrbotten, ska lösa både tekniska och affärsmässiga utmaningar kring restvärmeflöden.

– Vi ser industriell restvärme som en både resurseffektiv och kostnadseffektiv lösning för vårt fjärrvärmenät, säger Erik Karlsson, vd, Gällivare Energi.

Josefine Kjellander leder projektet tillsammans med Mårten Haraldsson.

– Den här satsningen innebär både möjligheter och utmaningar, inte minst med tanke på att restvärmen från LKAB kommer att vara av något lägre temperatur än vad som är vanligt i fjärrvärmenäten, säger Josefine Kjellander.

Projektet inkluderar nätsimuleringar och produktionssimuleringar för att titta på hur nuvarande produktion kan samköras med de nya restvärmeflödena. I samarbete med kunderna kommer även praktiska tester av att sänka temperaturen i fjärrvärmenätet att genomföras.

– Vi ska dessutom studera möjliga affärsmodeller kring restvärmeleveranser. Där kommer vi bland annat att titta på frågor som värdering av restvärme, vilken aktör som ska stå för leveranssäkerhet och redundans och vem som ska betala för de olika delarna, säger Mårten Haraldsson.

Även energibolagen i Kiruna, Luleå och Boden, som också står inför liknande situationer genom nya industrisatsningar, deltar i projektet för erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning. Projektet pågår till slutet av 2026.

Kontakta mig om du vill veta mer

Josefine Kjellander

Dela