Gällivare ställer om energisystemet till restvärme
Gällivare Energi förbereder sig för att ställa om från biobaserad fjärrvärmeproduktion till fossilfri restvärme från LKAB:s nya järnsvampsprocess.
Under 2024–2026 leder Profu ett EU-finansierat projekt som syftar till att förbereda Gällivare Energi på de anpassningar som krävs för att ställa om till restvärme i fjärrvärmenätet.
I Gällivare sker stora industriella investeringar kopplat till den gröna omställningen, LKAB:s satsning på fossilfri och vätgasbaserad produktion av järnsvamp är en dem. Denna process kommer generera enorma mängder restvärme som kan tas tillvara för att värma hus och lokaler.
Under 2024–2026 leder Profu ett EU-finansierat projekt som syftar till att förbereda Gällivare Energi på de anpassningar som krävs för att ställa om till restvärme i fjärrvärmenätet. Projektet ska utreda förutsättningarna för att kunna driftsätta det anpassade fjärrvärmesystemet så snart LKAB:s produktion av fossilfri järnsvamp kommit igång, vilket beräknas ske under 2029.
Inom projektet kommer vi göra tekniska utredningar, tester och simuleringar och undersöka framtida affärsmodeller och samarbetsformer.
Såhär kommer restvärmen tas tillvara för att värma Gällivare.
Bidrar till en effektiv omställning
Gällivare Energi producerar idag fjärrvärme genom förbränning av biobränsle. Biobränsle är förnybart, men det måste ofta transporteras långa sträckor. Efterfrågan på biobränsle stiger dessutom, och därmed också priserna. LKAB:s fossilfria järnsvampsprocess kommer att generera mycket stora mängder restvärme, som annars skulle behöva kylas, vilket i sin tur skulle kräva energi. Genom att ta vara på LKAB:s restvärme bidrar Gällivare Energi till att den industriella gröna omställningen blir ännu effektivare.
LKAB:s produktion av järnsvamp kommer att generera två olika restvärmeflöden. Det ena flödet uppstår vid järnsvampsprocessen och kommer vara cirka 90 grader varmt och det andra vid tillverkningen av vätgas och kommer vara en betydligt lägre temperatur. Vid konventionell fjärrvärmeproduktion med biobränsle- eller avfallsförbränning får vi ofta lite högre temperaturer, omkring 100 grader.
Gällivare Energi kommer använda det 90-gradiga restvärmeflödet i kombination med den befintliga värmeproduktionen. Restvärmen med lägre temperatur går inte att använda för fjärrvärme men däremot kan den nyttjas för andra verksamheter, exempelvis för direkt uppvärmning av storskaliga växthus. Projektet ska utreda förutsättningarna för att nyttja även denna restvärme.