Nya prismodeller kan leda till effektivare elanvändning

Energi
El
Marknad & strategi
april 2024

Hur kan ett elnätsbolag skapa incitament så att deras kunder bidrar till ett effektivare nyttjande av elnätet? Det undersöker Profu i projekt, som finansieras av Energiforsk.  

Idag är prissignalerna till elnätskunder i många fall låga. De har därför små ekonomiska incitament att förändra sitt beteende vad gäller tider då de använder elen. Men här är nya föreskrifter på gång. Senast 2027 måste elnätsföretagen införa elnätstariffer som ger kunderna incitament att använda el på ett mer effektivt sätt.  

 

– Detta är viktigt, för med den kraftiga elektrifiering som förväntas riskerar den ökade efterfrågan att leda till kapacitetsbrist i elnäten. Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ut elnätet blir det extra viktigt att använda existerande elnät så effektivt som möjligt, säger Peter Blomqvist på Profu, som leder projektet.  

 

– Därför behöver elnätstariffen utformas så att kunderna verkligen gör de förändringarna som är bra för elnätet. Vår ambition i detta projekt är att få fram mer kunskap kring just dessa frågor, säger han.  

 

Syftet med projektet är även att öka förståelsen för hur olika prismodeller kan samverka för att ge tydliga incitament och i vilka sammanhang som det kan behövas mer än bara en elnätstariff. 

 

Elnätsbolaget Skövde Energi Elnät ingår i projektet som fallstudie. Dessutom deltar flera elnätsbolag i referensgruppen.  

 

– Vi började med att titta på en standardtariff som bygger på säkring och energi. Där finns ingen styrning och då spelar det ingen roll för kunden när den använder elen, men med dagens ökade elanvändning har det betydelse, betonar Peter Blomqvist och fortsätter: 

 

– Vi undersöker även incitament som ges med en tidstariff där man har ett högre pris på elöverföring under höglasttid och lägre pris vid låg efterfrågan, men också en effekttariff som speglar de verkliga kostnaderna för elnätet på ett bättre sätt.  

 

Ett problem med dessa effekttariffer är dock att de är lite trubbiga menar Peter Blomqvist, då höglasttiden omfattar ganska långa tidsspann, exempelvis att det är hög förbrukning dagtid under vintermånaderna. Det gör att man får en generell styrning till natten, men inte mot just de riktiga effekttopparna som oftast är ett fåtal timmar under denna period.  

 

Därför har de i projektet tittat på ytterligare en variant där effekttariffen är grunden, men där man tar extra betalt just under ett fåtal timmar vid effekttopparna. Om man ska tillämpa en sådan prismodell i praktiken behöver den vara sammankopplad med en prognos över när det förväntas bli effekttoppar.  

 

I projektet ska de även undersöka vad en lokal flexibilitetsmarknad och avtalade villkor kan få för roll i förhållande till elnätstariffen. Villkorade avtal är inget som betraktas som en marknadsbaserad prissättning, utan handlar mer om att införa begränsningar då marknadsalternativ saknas. I projektet genomförs även intervjuer om kundernas attityd till förbrukningsflexibilitet.  

Kontakta mig om du vill veta mer

Peter Blomqvist