Konkurrensen om skogsråvaran

Energi
Klimat
Transport
Cirkulär ekonomi
Policy & styrmedel
Marknad & strategi
oktober 2024
Svensk skog
Svensk skog

Vid årsskiftet startar forskningsprojektet Konkurrensen om skogsråvaran, etapp två. Profus Håkan Sköldberg är delprojektledare.

Hur ser konkurrensen om skogsråvaran ut?

– När det gäller det svenska skogsbruket är sågtimmer första prioritet. Därefter tar man ut massaved som blir pappersmassa och papper. På tredje plats kommer grenar och toppar och skadat virke som går till energiutvinning för fjärrvärme och el.

Denna tredje del har historiskt utgjort en liten intäkt för skogsägarna. Nu är det inte så längre. Priserna på biobränsle har stigit kraftigt på kort tid, till stor del som en konsekvens av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Nu förutser vi också konkurrens från nya aktörer som efterfrågar så kallade ”gröna kolatomer”. Det är fortfarande något man framför allt talar om, men på sikt kan konkurrensen bli påtaglig i takt med att fler industrier vill ha ickefossila råvarukällor.

Det är exempelvis kemiindustrin som signalerar att man vill ha denna skogsråvara för vissa produkter. Det kan också vara järn- och stålindustrin som vill ersätta fossil koks med biokol. Även drivmedelsindustrin kan komma att efterfråga skogsråvara för produktion av biodrivmedel.

Skogsbruket är omdiskuterat. Hur ska projektet möta exempelvis frågan om biodiversitet?

– Som det ser ut nu har energibranschen och skogsindustrin typiskt uppfattningen att skogen brukas på ett rimligt sätt, och att det är viktigt att ta hänsyn också till klimatfrågan och biologisk mångfald.

Samtidigt finns det forskare och andra grupper som menar att det svenska skogsbruket inte sköts på ett bra sätt. Forskningen är inte entydig och det finns ingen vetenskaplig konsensus om hur skogen gör mest nytta – är det som orörd kolsänka eller resurs för klimatsmarta material?

Projektet tar inte ställning i den här frågan utan ska beskriva olika synsätt och vilka utvecklingsvägar de kan innebära med avseende på framtida utbud av skogsråvara.

Borde vissa aktörer ha mer rätt till skogens resurser utifrån principiella utgångspunkter, exempelvis kaskadprincipen? Eller ska vi låta marknaden råda genom betalningsviljan?

Går det uppnå samförstånd mellan aktörerna?

– Hittills har det främst handlat om en kommande konkurrens om skogsråvaran och det återstår att se hur det blir när ord och planer omsättas i handling. Samtidigt pågår en diskussion om olika fördelningsprinciper: borde vissa aktörer ha mer rätt till skogens resurser utifrån principiella utgångspunkter, exempelvis kaskadprincipen, eller ska vi låta marknaden råda genom betalningsviljan?

Även om de konkurrerande användarna av råvaran inte når fullt samförstånd kommer projektet bidra genom att identifiera konsekvenser av olika utvecklingsvägar. Det i sin tur, kan skapa ökad ömsesidig förståelse och beredskap för anpassning till olika framtida utvecklingsvägar.

Det finns fortfarande möjlighet att delta i projektet. Vilka aktörer vänder ni er till?

– Vi vänder oss till en bred grupp på både utbudssidan och efterfrågesidan, från skogsägare till energiföretag och industriföretag i olika branscher. Just eftersom det är en så brännande fråga kommer forskningen genomföras i ett högt tempo under 18 månader. Det är helt enkelt angeläget att öka kunskapen om det framtida utnyttjandet av skogsråvaran.

Dela

Kontakta mig om du vill veta mer

Håkan Sköldberg