CSRD-rapportering av restavfall – det här behöver fastighetsägare ha koll på

Avfall
Energi
Värme & kyla
Policy & styrmedel
november 2024
Plastavfall som hamnar i restavfallet förbränns och bidrar till klimatförändringarna.
Plastavfall som hamnar i restavfallet förbränns och bidrar till klimatförändringarna.

Snart kommer större fastighetsägare behöva redovisa utsläppen från behandling av insamlat restavfall i sin årliga klimatrapportering enligt EU:s direktiv om hållbarhetsredovisning, CSRD.

För att underlätta redovisningen har Färdplanen för fossilfri värme tagit fram ett informationsmaterial som förklarar vad fastighetsägare behöver känna till.

– CSRD-rapporteringen belyser det faktum att väldigt mycket plast, som egentligen ska källsorteras till materialåtervinning, lämnas i restavfallet och eldas upp. Det medför stora klimatutsläpp och innebär också en förlust av resurser som hade kunnat återvinnas, säger Jenny Sahlin, senior avfallsexpert på Profu.

I genomsnitt innehåller varje soppåse 30–40 procent förpackningar, varav en betydande del består av plast. Inom några år kommer krav på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall i hela landet och fastighetsägare ska då möjliggöra full sortering av avfall. Målet är bättre sortering och koll på avfallet som uppstår i fastigheterna.

– Många fastighetsägare arbetar redan aktivt med källsortering men upplever att det är svårt att synliggöra de framsteg som görs. CSRD-rapporteringen gör att arbetet med att minska plasten i restavfallet syns i hållbarhetsredovisningen, säger Jenny Sahlin.

CSRD-rapportering kräver data om avfallet

I praktiken kommer CSRD-rapporteringen innebära att fastighetsägare behöver ta fram data om sitt avfall - vikt eller volym - och allra helst så exakta uppgifter som möjligt.  Avfallsförbränningsbolagen, kommunerna och avfallsentreprenörerna som hanterar avfallet kan i sin tur bidra genom att förse avfallslämnarna med denna data.

Koldioxidutsläppen från restavfallet beräknas därefter med hjälp av en utsläppsfaktor. Den uppgår enligt Avfall Sverige i dag till 0,46 ton koldioxidekvivalenter per ton förbränt avfall. Vikten på avfallet multiplicerat med utsläppsfaktorn ger det samlade koldioxidutsläppet från restavfallet.

Bakom informationsmaterialet står Färdplanen för fossilfri uppvärmning, en sammanslutning inom ramen för Fossilfritt Sverige med fastighetsbolag, energibolag, avfallsbolag, värmepumpsleverantörer och branschorganisationer, som tillsammans vill driva utvecklingen mot en fossilfri uppvärmningssektor. Kjerstin Ludvig är projektledare för färdplanen.

– Målet om en fossilfri uppvärmning beror i hög grad på hur mycket plast som förbränns och går till uppvärmning av våra hus. Det ligger i allas intresse att utsläppen minskar och här kan alla bidra, både privatpersoner och verksamheter.

CSRD, fastighetsnära insamling och restavfall

  • Inom kort inför EU krav på att fastighetsägare ska rapportera väsentliga källor till utsläpp genom CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive.

  • Flera branschorganisationer har gjort bedömningen att restavfall är en väsentlig utsläppskälla som ska rapporteras. Det innebär att fastighetsägare kommer att behöva redovisa restavfall i sin klimatredovisning.

  • CSRD omfattar företag som uppfyller minst två av tre kriterier under de två senaste räkenskapsåren: 1) Fler än 250 anställda, 2) en nettoomsättning på minst 50 miljoner euro, 3) Tillgångar på minst 25 miljoner euro.

  • Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll och verksamheter ha en ordnad sortering för förpackningsavfall nära fastigheten. Det innebär att flerbostadshus och bostadsrättsföreningar som idag inte erbjuder möjlighet till sortering av förpackningsavfall behöver införa det. Fastighetsägare ska erbjuda separata behållare för sortering av matavfall, restavfall och förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas.

Dela

Kontakta mig om du vill veta mer

Kjerstin Ludvig