Profu deltar i elmarknadsutredningen

Energi
Policy & styrmedel
El
oktober 2024

Elmarknadsutredningen som pågår sedan januari förstärks med modelleringsunderlag från Profu för den framtida utformningen av elmarknaden.

– Det är en bred utredning som många kommer att vara intresserade av, säger Thomas Unger, energisystemanalytiker på Profu.

Den svenska och europeiska elmarknaden står inför stora förändringar till följd av industrins gröna omställning och en omfattande elektrifiering i hela samhället.

Energikrisen 2021, som drabbade såväl Sverige som övriga Europa i spåren av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, satte också ljus på behovet av en tryggad elförsörjning.

– Det finns goda skäl att se över den framtida elmarknaden. Efterfrågan på effekt väntas öka kraftigt. Samtidigt ser vi redan idag tecken på en effektrelaterad problematik, dels lokalt och då framför allt kopplat till elnätet, dels nationellt eller elområdesvis och då kopplat till balansen mellan utbud och efterfrågan. Den balansen kan bli extra ansträngd under kalla och vindstilla dagar, säger Thomas Unger.

Analys av framtida elpriser och dess konsekvenser

På uppdrag av regeringen och den särskilda utredaren Bo Diczfalusy ska Profu analysera den framtida elprisbilden och dess konsekvenser för olika kraftslag.

Arbetet kommer att utföras med Profus modellverktyg EPOD och TIMES-Nordic som med hög detaljnivå beskriver det nordeuropeiska elsystemets utveckling på lång sikt.

– Vi ska beräkna elpriset för 2035 och 2045. Med tanke på de stora osäkerheterna i ett så långt tidsperspektiv kommer vi ta fram tre olika scenarier samt två känslighetsanalyser. Det är en komplex fråga med många svårbedömda omvärldsfaktorer, säger Thomas Unger.

Delar av Profus arbete samordnas inom forskningsprojektet Nepp tillsammans med Energiforsk. Elmarknadsutredningen ska presenteras i april 2025.

Läs mer
Regeringen tillsätter utredning om elmarknadens utformning - Regeringen.se

Kontakta mig om du vill veta mer

Thomas Unger

Dela