Ny analys visar hur elpriserna kan sänkas genom att spara på el

Att spara el är det snabbaste sättet för att sänka elpriserna på kort sikt. Det visar studien ”Lowering prices in a hurry” som är gjord inom ramen för NEPP.

 

I studien har svenska och danska forskare genomfört hur olika åtgärder i olika regioner påverkar elpriserna i Sverige.
– Priserna i södra Sverige kan halveras i vinter om EU-länderna minskar elanvändningen med 10 procent. Det förvånade oss att energibesparingen får så stor effekt på priset, säger Johan Holm på Profu, som är en av dem som har genomfört energisystemanalyserna i studien.


Att minska elanvändningen med just 10 procent är också det som EU-kommissionen föreslår. Det skulle i elområde 3 och 4 i Sverige innebära att elpriset kan minska med 1,70 kronor/kWh. Studien visar också att även om enbart Sverige genomför elbesparingar får det stor påverkan på priset. Om efterfrågan på el minskar med 5 procent i elområde 3 och 4 skulle priserna där minska med cirka 40 öre/kWh. 


Samtidigt visar studien att om man inte genomför några besparingsåtgärder kommer elpriserna sannolikt att fördubblas den kommande vintern jämfört med genomsnittspriset under januari-augusti 2022, förutsätt att vädret är som under ett medelår.

Rapporten gjord av Profu, Energiforsk, Ea Energy Analyses och Energy Modelling Lab.

Läs hela rapporten "Lowering prices in a hurry" på Energiforsk's hemsida

 

 

JOHAN HOLM,
E-post: johan.holm@profu.se
Mobil: 0730 - 71 86 28

THOMAS UNGER,
E-post: thomas.unger@profu.se
Mobil: 0702 - 12 23 99